Oppdatering fra Learn Handball

Heder til håndballgutta på idrettsgallaen: "Suksessen er bygget på sunne verdier"

Håndballgutta tok skrittet fra tribunen og opppå den store scenen under idrettsgallaen, med prisen for Årets lag og kåringenav Bjarte Myrhol til Årets forbilde.

Håndballgutta tok skrittet fra tribunen og opp på den store scenen under idrettsgallaen, med prisen for Årets lag og kåringen av Bjarte Myrhol til Årets forbilde. Anerkjennelsen viser at landslagets suksess ikke bare handler om sportslige prestasjoner, men også om verdier og holdninger.

Vi som jobber med Learn Handball vet at Bjarte kan prate varmt og lenge om temaer han brenner for. Heder og ære til egen person er derimot ikke noe som gjør håndballguttas kaptein snakkesalig. Derfor handler en samtale om kåringen til Årets forbilde på idrettsgallaen veldig raskt om alt annet enn hvordan akkurat det føles. Men han innrømmer at det henger høyt...

«Det er en fantastisk følelse å oppleve at folk verdsetter både resultatene våre, og måten vi fremstår på. Det er så mange fantastiske forbilder blant norske idrettsutøvere, så det er klart dette er gjevt.»

Men Bjarte vil helst snakke om laget han er en del av, de som ble kårets Årets lag i knivskarp konkurranse med topputøvere fra flere grener. Mer presist, han vil snakke om hvor viktig sunne verdier på og utenfor banen er for den sportslige suksessen håndballgutta nå opplever. Verdier som gjør at ydmykhet og skyhøye ambisjoner kan virke sammen, både i enkeltspillere og lag. Det er i den sammenheng vi kan få Bjarte Myrhol til å snakke om hva det betyr å være et forbilde.

«Verdier er en svært viktig del av arbeidet til Christian Berge. Verdiene står sentralt  når han bygger grupper som skal fungere sammen, og det er kanskje dette han er aller best på. Jeg mener det er to ting som gjør at landslaget nå opplever suksess: Samholdet i denne gruppa i kombinasjon med en helt tydelig håndballfilosofi. Samhold skapes når vi setter medspillerne og laget foran oss selv, og da kommer det gode samspillet. Her tror jeg at det landslaget vi har nå er gode forbilder. Dette er en gjeng som klarer å ha enormt høye ambisjoner, og samtidig bevare bakkekontakten. Det har vi klart å gjøre til en konkurransefordel,» sier Bjarte.

Å være tro mot et sunt verdigrunnlag er uhyre viktig, både for landslaget og de norske spillerne som nå kommer ut i internasjonale toppklubber, mener kapteinen.

«For meg har det vært veldig enkelt å holde på de grunnleggende verdiene vi dyrker i norsk idrett, og det har vært et av suksesskriteriene i min karriere. Derfor er det også mitt viktigste råd til de unge gutta som reiser ut. Det blir satt umåtelig stor pris på at du tar vare på og snakker til alle med den samme respekten, og viser at du ønsker klubb og medspillere det beste. Du skal behandle folk likt og med respekt, uansett om det er de som gjør rent i hallen, dommerne eller sjefen. Dette er holdninger som ikke tas som noen selvfølge, men merkes og verdsettes i omgivelsene,» sier Bjarte.   

Han har hatt en lang karriere på internasjonalt toppnivå, og opplever nå at drømmen om et landslag i verdenstoppen er blitt realitet. At både den sportslige suksessen og måten spillerne fremstår på høster heder på den store gallascenen, føles godt, innrømmer kapteinen.

«Det har vært en vag drøm at vi også skulle komme dit, i selskap med så mange fantastisk flotte utøvere. Det har faktisk vært et lite mål for oss, fordi det er et synlig bevis på at folk bryr seg om det vi holder på med og anerkjenner måten vi fremstår på. Det er mye hardt arbeid og tålmodighet som ligger bak, og når resultatene kommer blomstrer også den interessen for herrehåndball som har ligget latent hos publikum,» sier Bjarte. 

To landslag i VM-finaler på ett år betyr økt interesse for håndballen, og at barn og unge blir kjent med nye forbilder. Bjarte tror de nye stjernene som kommer opp står frem på en måte som bidrar til at vi kan vekke håndballgleden hos flere. At landslagenes suksess gir økt rekruttering er noe av det som gleder han mest. Da må vi gripe muligheten, og jobbe aktivt med holdninger og verdier allerede fra barnas første møte med idretten.

«Kommunikasjonen er noe av det som skiller gode og veldig gode trenere, det gjelder både for bredde og topp. Det er mange måter å kommunisere med barn på, men alle må oppleve å bli sett og hørt, og at de får eierskap til håndballen. Klarer vi å se hver enkelt tror jeg vi lykkes med å forankre gleden ved håndballen dypere i barna. Forbildenes rolle i dette er å vise at de samme grunnverdiene vi kommuniserer til barna gjelder for de som spiller på landslaget. Vi skal dyrke samhold og glede, også når alvoret er stort,» sier Bjarte.

Han har fulgt diskusjonen om tidlig spesialisering og om behovet for å bevare leken idretten.

«Jeg erkjenner at det finnes tusen meninger om dette temaet, men mitt standpunkt er veldig tydelig. For meg er det klokkeklart at barneidrett handler om å ha det gøy.  Så fort vi beveger oss inn i en form for barnetrening som handler om å skape enere, så faller jeg ut. Da er jeg ikke interessert. Vi skal fortsatt differensiere på treningen, men det handler om det motsatte av å dyrke enerne. Vi skal sørge for at alle får utfordringer og utvikling tilpasset sitt nivå, og at alle barn får oppleve mestring,» sier Bjarte.

Han peker på at også håndballen må forandre seg for å fenge de yngste.

«Å engasjere barn krever en helt annen fart og spenning enn tidligere. Vi skal følge med i den utviklingen, og legge til rette for at de første kastene og håndballtreningene er fylt av masse action, glede og spenning. Og hvordan gjør vi det? Jeg mener vi må holde litt igjen med den «vanlige» håndballspillet, hvor det for eksempel er en veldig lang transportfase fra forsvar opp i angrep. La barna spille på mindre baner, med færre spillere, myk ball og masse fart. Ikke minst må vi få håndball inn i skolene, spesielt i skolefritidsordningene. Det er på den måten håndball skal introduseres til barn,» sier Bjarte.

Fra første møte skal barneidrett også handle om verdier. Bjarte mener verdiarbeidet i idretten er viktigere enn noensinne. Barn og unge følger idrettens verdensstjerner gjennom sosiale medier, og blir eksponert for verdier som til dels står langt unna de vi forbinder med idrett her hjemme. Da må våre egne forbilder være en motvekt.

«Dette er så flott med norsk idrett, det er veldig få norske idrettsutøver som faller under den kategorien. Jeg er megafan av den måten norske idrettsutøvere skal fremstå på. Det kan være litt kjedelig i media i blant, men vi har ufattelig mange sunne og gode forbilder,» sier Bjarte.

Når håndballgutta forbereder seg til EM i Kroatia er det i en helt ny situasjon, med forventninger om at laget skal hevde seg i toppen for tredje mesterskap på rad. Det plager ikke årets lag, og stikkordet er tro.   

«Det vi har fått nå, som er kanskje det aller viktigste, er at vi har begynt å tro. Vi har tro på egne ferdigheter, og fått bekreftelsene på at vi har ferdighetene som gjør det mulig. Det er så godt som optimal forutsetning for å lykkes. Jeg irriterer meg faktisk litt over at jeg ikke har turt å tro tidligere i karrieren. Men nå har vi bygget et solid fundament for fremtiden, ikke minst takket være de gutta som kommer opp. Dette  er fantastiske unggutter med beina godt plantet på jorda, som vet at det både er hardt arbeid og samhandling over tid som skal til. Når vi ser spillere som Sander Sagosen og Magnus Abelvik Rød som går rett inn og hevder seg i de beste ligaene, så får flere øynene opp for norsk håndball. Det skyldes også hvordan de er der for laget, lytter til trenerne, er hyggelige og positive typer. Det lover veldig godt for fremtiden, og at håndballen fortsatt vil utvikle gode forbilder for barn og unge.»

Flere oppdateringer fra Learn Handball